„Tento počin je odezvou na negativní vývoj nehodovosti s tragickými následky v kraji. Během prázdnin už v kraji došlo k šesti dopravním nehodám s tragickým koncem," uvedl krajský policejní mluvčí Josef Bednařík.

Tři lidé zahynuli během tohoto týdne na Přerovsku. První obětí byla osmatřicetiletá řidička osobního auta, jejíž život vyhasl v pondělí ráno na silnici mezi Přerovem a Bochoří. Stala se obětí nebezpečného manévru řidiče kamionu z Ukrajiny.

Po střetu s nákladním autem zemřel ve stejný den také devětačtyřicetiletý motorkář u Hustopeč nad Bečvou a jeho spolujezdkyně utrpěla těžké zranění. Poslední obětí je dvacetiletý mladík, jenž zahynul v sobotu časně ráno při nehodě mezi Kojetínem a Uhřičicemi.

„Převážnou příčinou těchto nehod je neukázněnost řidičů, nerespektování dopravního značení a zákonů, ale také agresivní jízda," řekl mluvčí policie Josef Bednařík. Policisté se během kontrol zaměří na všechny řidiče, a to jak osobní tak i nákladní dopravy.

Využijí při tom celou flotilu vozidel dopravních inspektorátů, z nichž řada je vybavena mobilními radary, včetně vozu na kontrolu nákladní a autobusové dopravy.

„Kontroly na silnicích v kraji začaly už v pátek a nasazeny do nich byly na tři desítky policistů s technikou. Zkontrolovali na 148 vozidel a zjistili 76 přestupků," upřesnil Josef Bednařík.

Třiapadesát z nich se týkalo nedodržování povolené rychlosti, za což byly uloženy sankce v hodnotě přes 31 tisíc korun. Na ostatních přestupcích byly řidičům uloženy blokové pokuty za 40,6 tisíce korun. Jednalo se především o technický stav a nesprávný způsob jízdy. Během dopravní akce řešili policisté i několik lehkých nehod, jejichž příčinou bylo nerespektování dopravního značení a nesprávný způsob jízdy.