„Zdobení expozic historických památek má dlouholetou tradici především na státních hradech a zámcích. Brněnský Národní památkový ústav s ním začal už někdy před dvaceti lety a stále se setkává s velkým zájmem odborné, ale především laické veřejnosti," přiblížila kastelánka tovačovského zámku Květa Zajícová.

Květiny podle ní vytvářejí neopakovatelnou atmosféru a jejich krása dokáže prosvítit nejeden interiér – a pokaždé jinak. Tovačovský zámek se proto letos připojil k tradičním seminářům a počátkem září se ve městě uskuteční jeden z nich s názvem Svatba na zámku.

„V Tovačově se setkají aranžéři, působící v historických objektech, aby vytvořili květinovou výzdobu historickými vazbami se zaměřením na svatby. Rozhodně tedy bude na co se dívat," zve na tuto ojedinělou akci kastelánka.

Aranžéři budou svá díla vytvářet pod vedením absolventa Střední zahradnické školy v Brně – Bohunicích Slávka Rabušice.

„Přednáší a předvádí aranžování květin a je rovněž spoluautorem učebnice floristiky. Navrhl a vytvořil květinové dekorace k několika filmům," představila jej kastelánka.

Přední český florista je externím spolupracovníkem Národního památkového ústavu a autorem květinových výstavnických cyklů Tulipán v renesanci, Válka růží nebo Květiny v komnatách. Založil a stal se ředitelem mezinárodní floristické soutěže Brněnská růže, která je největší a nejnavštěvovanější akcí svého druhu v republice.

„Jsme proto velmi rádi, že se rozhodl uspořádat jeden ze seminářů i u nás v Tovačově. Jeho práce bude určitě zážitkem nejen pro ty, kteří přijedou květinové vazby vytvořit, ale i pro samotné návštěvníky vyzdobeného zámku," řekla. Historické prostory budou od 10. do 18. září mimořádně otevřeny pro všechny zájemce v době od 10 do 17 hodin.