Teprve nedávno se dozvěděl, že byl jeho otcem americký voják a má devět sourozenců. Legendární hudebník Vladimír Mišík vystoupil v úterý večer s kapelou ETC a hosty v přerovském klubu Teplo. Jeho koncert si nenechaly ujít na tři stovky nadšených posluchačů.

Spojení Vladimíra Mišíka s Přerovem je symbolické - k městu na řece Bečvě ho váže především tvorba básníka Josefa Kainara, který se zde narodil. Zhudebnil řadu jeho básní - kromě té nejznámější Stříhali dohola malého chlapečka také spoustu dalších, které byly uceleně vydány v albu Obelisk, jež je jakousi poctou básníkovi. Přerov si právě letos připomíná sté výročí narození Josefa Kainara.

„Kainar, to je moje celoživotní propojení a spojení, které je pro mě velmi nadčasové. Setkali jsme se spolu v těch potemnělých dobách na Dobříši - zámku plném spisovatelů, skladatelů a taky členů komunistické strany. Hledali jsme někoho, kdo by otextoval muziku naší kapely Flamengo,“ zavzpomínal v rozhovoru pro Přerovský a hranický deník Vladimír Mišík.

Pavel Nárožný u krajského soudu v Olomouci
Soud s Nárožným: svědkyně odpovídala na jeho otázky

„Povídání s Josefem Kainarem bylo velice lidské a normální. Přijeli jsme za ním tehdy s Hynkem Žalčíkem (pozn. red.: producent rockového alba Kuře v hodinkách) a Josef Kainar měl u sebe magnetofon, který neuměl ovládat - tak jsme mu ukázali ta tlačítka a pásek. Vyprávěl jsem mu, jak je to s těmi komunistickými zákazy a on mi zase řekl, že to měli za války stejné v jazzových orchestrech,“ řekl.

Kainar byl podle něj geniální básník, který sypal verše z rukávu. „Všechno sedělo, přízvučné, nepřízvučné. Přitom to mé frázování mělo blíže angličtině než češtině. Hltal jsem i jeho převody evergreenů i bluesových věcí,“ popsal.

Prvňáčci. Ilustrační foto
Nepropásněte ve středu v Deníku: prvňáčci ze ZŠ Struhlovsko v Hranicích

Vladimír Mišík má prý i dnes chvilky, kdy v knihovně sáhne po básnické sbírce Josefa Kainara. Na své poslední desce má dokonce jednu jeho zhudebněnou báseň U nádraží.

„Když si vytáhnu z knihovny sbírku Josefa Kainara, tak zase koukám, jak je to senzační. Jsem stejně nadšený jako poprvé, i když už těch Kainarovek tolik v repertoáru nemáme, protože nechceme takzvaně šlapat zelí a hrát stejné věci pořád dokola,“ dodal.

Na koncert Vladimíra Mišíka s kapelou ETC a hosty, který uspořádal v klubu Teplo přerovský klub Dlažka, dorazily davy lidí. Publikum ocenilo každou píseň bouřlivým aplausem a lidé se skvěle bavili. Zazněly všechny známé songy jako Variace na renesanční téma, Byl jsem dobrej nebo Stříhali dohola malého chlapečka.

Třetí místo v zemi obsadil rizikový úsek v katastru Mohelnice. Křižovatka na silnici I/44 při severním výjezdu z města se za zkoumané období stala svědkem 10 nehod, z toho tří vážných. Tři lidé zde na místě zemřeli a jeden se těžce zranil.
Nejrizikovější místa na silnicích? Přerovsko v popředí kraje