Propojuje uměleckou tvorbu tří výtvarnic - Kateřiny Pěkné, Anny Sypěnové a Elišky Fialové.

„Domov mraků - Meghalaya - je překlad místního názvu kraje, kde dvě z nás, Kateřina a Eliška, strávily měsíc plný silných vjemů a tvorby. Prostředí nás obě hluboce inspirovalo a vznikl zde i nápad uspořádat společnou výstavu,“ prozradily autorky nevšedních výtvarných děl.

„Kromě úchvatných pohledů do krajiny, setkání s místními lidmi, zvuků džungle, jeskyní a vodopádů byla pro nás naprosto výjimečná možnost hlubokého soustředění se na vlastní tvorbu. Pojítkem v naší tvorbě je hluboce introspektivní přístup, díváme se ven na věci a lidi okolo a zároveň do vlastního nitra a tento proces se snažíme zobrazovat,“ přiblížily.

Kateřina Pěkná vytváří kresby a akvarely, které se inspirují rostlinami a zároveň jsou abstraktními objekty. Eliška Fialová zase zobrazuje zdánlivě reálné a hmatatelné objekty a ve svých obrazech je rozpouští ve strukturách a rastrech. Pracuje také s citacemi uměleckých děl a rukopisů různých historických období.

Poslední z trojice autorek - Anna Sypěnová - je přerovskou rodačkou a v jejích obrazech se prolínají vnitřní a vnější světy. Dlouhodobě se obrací k nebi, pozoruje ho a zobrazuje.

„Anninu tvorbu spojuje s dalšími dvěma autorkami nejen téma mraků, ale především překvapivě podobné závěry, k nimž každá dospívají svou vlastní cestou. Všechny tři umělkyně se seznámily při studiu na brněnské Fakultě výtvarných umění VUT,“ upřesnila kurátorka výstavy Marta Jandová.

Díla tří autorek mohou návštěvníci Výstavní síně Pasáž obdivovat až do 5. ledna.