Výstava fotografií přerovského rodáka s názvem Světový sport objektivem Jiřího Vojzoly začala ve čtvrtek odpoledne vernisáží v Galerii Konírna v Lipníku nad Bečvou.

Nechyběly na ní známé osobnosti sportovního světa – kouč české fotbalové reprezentace Pavel Vrba či otec uznávaného tenisty Radka Štěpánka Vlastimil. I to svědčí o profesionalitě autora snímků, který byl u celé řady klíčových úspěchů českých sportovců.

Jiří Vojzola vytvořil snímky z tenisových turnajů Davis Cup a Fed Cup pro Český a Slovenský tenisový svaz – jen do září roku 2012 vyfotografoval celkem 93 utkání, což je český primát. V posledních letech zachycuje tenisové grandslamové turnaje pro americkou sportovní firmu Nike. Je také „dvorním" fotografem Tipsportu a Jágr Teamu.

Autor snímků zpestřil vernisáž vyprávěním příběhů vystavených fotografií a necelou stovku návštěvníků pobavily a rozesmály humorné historky ze zákulisí světového sportu jak z dřívějších dob, tak i ze současné doby.

„Jen loni zachytil objektivem golfový turnaj PGA v Dubaji, další turnaje v Rakousku a v květnu také Roland Garros v Paříži. Před měsícem se vrátil z rozžhavené Austrálie, kde popatnácté fotografoval tenisový Grand Slam Australian Open," uvedla Blanka Prudilová z Městského úřadu v Lipníku, která má na starosti kulturu.

V přízemí Galerie Konírna je k vidění více než třicet velkoformátových fotografií tenisu, atletiky, hokeje, golfu, air show a spousty dalších sportů. Součástí expozice je i improvizovaný tenisový kurt ve stolové vitríně se vzácnými míčky, ukázky zahraničních časopisů, které Vojzolovi publikovaly snímky, technika či projekce medailonu o Jiřím Vojzolovi.

Výstava v Galerii Konírna bude k vidění do neděle 11. května, a to od středy do pátku od 13 do 16 hodin, o víkendech pak od 10 do 16 hodin.