Fotograf Petr Žůrek doplní vernisáž snímků ještě týž den o celovečerní pořad příběhů z cest s promítáním. Za sedmapadesát dní, strávených na čtyřech kontinentech, pořídil autor více jak 750 GB dat.

„Vystavovaná kolekce z loňského putování po Africe, Asii, Austrálii a Americe nabízí tři různé způsoby tisků – na hliník, akrylát nebo plátno na formátech od 90×60 až po panoramatické obrazy o rozměrech 150×60 centimetrů," přibližuje Petr Žůrek.

Autor se narodil v Praze a je absolventem Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze, obor dozimetrie. Po třinácti letech strávených v nadnárodních počítačových firmách se v roce 2006 vrátil zpátky ke kreativní práci – fotografii a videu.

V padesáti letech se přestěhoval do nedalekého Kostelce u Holešova.

„S úctou ke svým předkům vlastnoručně udržuje rodinné sídlo a zároveň s citem rozvíjí. Splnil si tam svůj sen – v domě vybudoval galerii, kde vystavuje vlastní velkoplošné fotografické obrazy," upřesnila vedoucí Galerie města Přerova Lada Galová.

Nástup digitální fotografie a rozvoj reprodukčních technologií mu umožnily realizovat ve špičkové kvalitě projekt Big Original – velkoplošné originální obrazy na klíč, provázené sériemi výstav a prezentací.

Stejně jako na počátku tvorby a práce s diapozitivy pořizuje i dnes digitální snímky jediným záběrem, téměř nijak je neupravuje, nepřidává filtry a nedělá výřezy.

„Kompozice mám předem pečlivě promyšlené a připravené pro maximální vyznění ve velkých plochách," říká fotograf.

Vernisáž výstavy se uskuteční tentokrát netradičně ve středu 26. listopadu v 17 hodin, od 18 hodin pak bude následovat promítání s vyprávěním z cest v klubu Teplo na Horním náměstí v Přerově. V neděli 30. listopadu v 18 hodin se při příležitosti rozsvícení vyřezávaného betlému u galerie uskuteční také setkání s autorem nad jeho fotoobrazy.

Výstava je prodejní a potrvá do 10. ledna. Poté ji vystřídá expozice kresleného humoru, věnovaná padesátinám přerovského kreslíře Lubomíra Dostála.