„Rádi bychom nabídli něco nového a propojili lidi, kteří mají ostatním co nabídnout a chtějí se v Přerově potkávat. Nové, třeba i nečekané místo, může být pro všechny velmi inspirativní," shrnula hlavní myšlenku akce jedna z hlavních organizátorek Marta Jandová.

Dvorky budou Přerovanům zpřístupněny v době od 12:56, což je čas, jenž má symbolicky připomenout datum povýšení Přerova na královské město v roce 1256, až do 18 hodin.

Lidé se snadno zorientují podle značení, které povede od kašny na náměstí T. G. Masaryka, až do místa určení. Na dvorech jednotlivých objektů bude k dispozici také krátká informace o historii domů.

A na co se mohou lidé těšit?

Dvorků je celkem pět. První – Hravý dvorek – si zájemci prohlédnou na Horním náměstí číslo 10, což je budova matriky. Nejen na děti zde čeká Noe, výrobce netradičních textilních hraček, a loutkové divadlo Přerovský Kašpárek.

Tvorbu fotografky Zuzany Bobovníkové mohou obdivovat lidé na Fotodvorku ve dvorním traktu na náměstí T. G. Masaryka číslo 2. „Kromě výstavy fotografií je zde i výtvarná dílna a lidé si mohou vyrobit vlastní pohlednice historickou fotografickou technikou," doplnila Marta Jandová.

Alternativní dvorek zase ocení mladá generace ve dvorním traktu objektu v Palackého ulici 21, jenž se nachází v těsném sousedství velké pasáže. K vidění budou práce alternativních umělců, ale lidé si poslechnou také improvizační hudební vystoupení jazz-noisového saxofonisty a zhlédnou umělecké performance.

Obdivovatele zajímavých staveb určitě osloví Dvorek architektury v průchodu na Žerotínově náměstí číslo 44, kde lidé spatří práce studentů Gymnázia Jakuba Škody, ale také fotografie, zachycující, jak se točil dokument Šumný Přerov.

Poslední zastávkou je Duchovní zahrada u Pravoslavného chrámu svatého Cyrila a Metoděje, jež nabídne výstavu obrazů Anny Sypěnové a výtvarnou dílnu na téma „Vaše vnitřní zahrada".