Bílé divadlo svým alternativním a nezřídka autorským přístupem vybočuje z obvyklého přístupu ochotnických divadel. Členové souboru kladou důraz na text a jednotlivé postavy, a víceméně potlačují dějovou linii.

Inscenace Hráz věčnosti je inspirována knihou Bohumila Hrabala Kluby poezie. Svou premiéru měla již v březnu 1983. Dobrozdání se jí dostalo i od samotného autora.

„Souhlasím, aby tato skupina a ne jiná sehrála Kluby Poesie tak, jak sami dle své poetiky uváží a sepíší…," napsal Bohumil Hrabal před prvním uvedením.

Bílé divadlo Ostrava má tento svůj první kus na repertoáru dodnes.

„Tehdy jsme to hodně hráli, pak byla chvíli pauza. Letos je sté výročí narození Bohumila Hrabala, tak to zase často hrajeme. S Hrabalem se vůbec roztrhl pytel – a to je správný. Je vidět, že to má pořád co říct," uvažoval člen divadla a autor textové úpravy Jan Číhal.

Z literární předlohy vybral postavy prozaika a básníka Egona Bondyho, výtvarníka Vladimíra Boudníka a Hanťu – samotného Hrabala, které rovněž sám ztvárnil.

„Ty tři postavy se mi líbily: Bondy, Boudník a Hrabal byli existencionální, takové vyznění hry zachováváme," vysvětlil Jan Číhal.

Během let jsou reakce diváků podle něj stále stejné.

„Člověk to pochopitelně pozoruje, mladý lidi se v tom taky nachází. Hrabal je jeden z nejvýraznějších autorů za posledních čtyřicet let, znají ho všude – v Polsku, Maďarsku i ve Francii," dodal o představení, které hrají již přes třicet let.

Reakce přerovského publika byla smíšená. „Dnes to bylo poetické a osvěžující. Bylo mi to bližší než veselé frašky, a to jsem původně ani nevěděl, že se jedná o Hrabala," svěřil se po představení Vladimír Kudýn

„Přišly jsme náhodně, příště raději vybereme nějakou komedii. Ale rozhodně je dobře, že se tady v Přerově něco děje," reagovala například Iveta Klimešová, která letní scénu navštívila s kamarádkou poprvé.

Je zjevné, že produkce Bílého divadla Ostrava rozděluje publikum, které je spíše navyklé na konvenční konverzační komedie. Ne jinak tomu bylo v Přerově. Dramaturgická pestrost, která je pro letošní ročník Dostaveníčka s divadlem příznačná, nabízí i díky zahraničním titulům něco pro každého. A to je jenom dobře.