Laurence Jones získal loni prestižní bluesové ocenění Mladý umělec roku a ve svých třiadvaceti letech je v letošním roce nominován na bluesovou cenu British Blues Awards v kategoriích kytarista roku, band roku a umělec roku. V Přerově ho na podiu doprovázeli basista Roger Inniss a bubeník Phil Wilson.

„Mluví se o něm jako o kytarovém zázraku, bluesovém virtuózovi a britští akademici v něm vidí následovníka Petera Greena nebo Erica Claptona.

Teď možná ani nevíme, koho tu máme, protože ten kluk má úžasně našlápnuto. Má i podporu britských akademiků, kteří jsou za takový talent rádi, protože i v klubech ve světě vládne taneční scéna," řekl jeden z organizátorů festivalu Blues nad Bečvou Ivan Němeček.

Asi nejlépe vystihla podstatu jeho hráčského umění jedna z recenzí na webových stránkách kytaristy. „Pokud si někdo myslí, že blues je mrtvé, tak se mýlí," píše se v ní. Mladý Brit je důkazem toho, že tento hudební žánr stále oslovuje i mladou generaci.

Laurence Jones už podepsal smlouvu s renomovaným vydavatelstvím RufRecords a jeho debutové album bylo pořízeno na stejném místě, jako alba takových velikánů, jakými byli například B. B. King.

Čtvrtý ročník festivalu Blues nad Bečvou hostil na hlavní scéně také českou legendu – multiinstrumen­talistu, hudebního režiséra a zpěváka Jana Spáleného, který přenesl posluchače do trochu jiné atmosféry – lehce „zakouřené" a snivé nostalgie. Potvrdil, že stále zůstává jednou z nejvýraznějších osobností české bluesové scény. Na podiu se divákům svěřil třeba s tím, jaký byl jeho profesní vztah ke zpěvačce Zuzaně Navarové, nebo proč se hudebně rozešel s Petrem Kalandrou.

„Na rozloučenou s Petrem Kalandrou jsme napsali takovou bluesovku, která se jmenuje Tonda B. II. Tonda B. III, to je o lásce k rodině a tu tady nebudeme hrát, protože je na nás vidět," řekl s úsměvem Jan Spálený, jehož na podiu doprovodil i jeho syn Filip, hráč na bezpražcovou basu, kytaru a kontrabasovou tubu.

Pořadatelé byli rádi, že se jim podařilo koncert Jana Spáleného v Přerově domluvit. „Pokoušeli jsme se o to už dříve, ale bránily mu v tom zdravotní důvody," vysvětlil Ivan Němeček. Dalším bandem, který v sobotu zahrál na hlavní scéně, byla bardějovská kapela Octopus.

Festival Blues nad Bečvou – to nebyly pouze koncerty na hlavní scéně, ale také v restauraci Pivovar nebo na hradbách. Na nově vzniklé hudební scéně se už v úterý večer představil Vargas Blues Band, jenž v sobě snoubí vlivy rocku, soulu, ale i flamenca a latiny. Hudba zněla v pátek i z přerovské restaurace Pivovar.