Od jeho odchodu do hudebního nebe letos uplynulo už osm let, ale Přerov na něj nezapomíná. Každoročním připomenutím „Matěje“, jak mu v hudebních kruzích přezdívali, je jarní prolog Československého jazzového festivalu.

Matějská jazzová pouť se letos uskuteční ve čtvrtek 27. dubna v 19.30 hodin v Městském domě.

„Vstupenky už jsou v předprodeji a posluchači se mohou v první části večera těšit na skupinu Spirituál kvintet, která zahraje to nejlepší ze svého repertoáru. O druhou část koncertu se postará skvělý band J. J. Jazzmen se zpěvačkou Lucií Zemanovou,“ přiblížil program ředitel Československého jazzového festivalu v Přerově Rudolf Neuls.

Spirituál kvintet jezdí do Přerova poměrně často a naposledy zde hostoval loni v únoru. Legendární česká kapela má v repertoáru renesanční skladby, ale i české a moravské balady, obrozenecké písně, spirituály, světový folk a autorské písně.

Tradiční jazz, dixieland a swing pak nabídne posluchačům J. J. Jazzmen - mezinárodně uznávaný band, který si zahrál i na prestižním New Orleans Jazz & Heritage Festival ve Spojených státech.

Řada zvučných jmen

Na jarním festivalovém prologu v Přerově se v minulých letech objevila řada zvučných jmen - například americký kytarista Mike Stern či fenomenální pianistka Carla Bley.

Z českých hudebníků to pak byli zpěváci Michal Prokop, Dan Bárta nebo Ondřej Brzobohatý.

Organizátoři Československého jazzového festivalu domlouvají už nyní podzimní koncerty na hlavní scéně v Městském domě.

„Dostali jsme nabídky ze zahraničí a jednáme například o účasti zpěvačky Dianne Reeves a dalších jménech. Domlouváme také koncert jednoho z nejlepších jazzových zpěváků současnosti Kurta Ellinga ze Spojených států, který by mohl v Přerově vystoupit v prosinci se svým vánočním programem,“ uzavřel Rudolf Neuls.