O tom, že v Přerově jsou divadelní fanoušci, se organizátoři přesvědčili už v loňském roce – všechna venkovní představení byla vyprodaná. Letos chtěli dát šanci i těm, kteří si nestihli koupit lístek s dostatečným předstihem.

„Zájem o lístky je opět velký, do předprodeje jsme nedali všechny. Několik míst, zhruba čtvrtinu, budeme prodávat před každým představením," uvedl Zdeněk Hilbert z pořádajícího Divadla Dostavník.

Kapacita venkovního sálu je sto míst, sedmdesát z toho je na sezení.

„Lidé si můžou přinést židličky, stoličky prostě cokoliv, na čem chtějí sedět. Mohou samozřejmě stát, ale to není úplně komfortní," dodal.

Přehlídku odstartoval zkušený ochotnický soubor Divadlo bez zákulisí ze Sokolova. Futuristická komedie Neříkej mi lásko poukazuje na nesmyslná nařízení vlády, kde je mimo zákon postavena láska.

„Tradiční rodiny jsou odsunuty do garáží. Můžeme to brát jako zrcadlo dnešní době, nikdy nevíme, jaké absurdní rozhodní může přijít," přiblížil Hilbert.

Program celé přehlídky je pestrý, kromě komických kusů se diváci mohou těšit i na vážnější hry. Celkem organizátoři přichystali devět inscenací v podání ochotníků z celé republiky. V případě nepříznivého počasí se představení přesune do klubu Teplo na Horním náměstí.