Jazzově naladěný sál Městskému domu přivítal na úvod Aleše Bendu, dramaturga festivalu, který se ujal role moderátora.

Pro Petera Lipu není Přerov novým místem.

„Poprvé jsem tady hrál v roce 1966, byl jsem na jednom z prvních ročníků jazzového festivalu. Takže jsem starý Přerovák," řekl před koncertem.

V první části večera naladil Peter Lipa publikum jazzovými standardy ze světového repertoáru. Většina setu ale patřila skladbám z alb Lipa spieva Lasicu a Návštěva po rokoch, na kterých se známý slovenský herec podílel jako textař.

Druhé jmenované album vyšlo loňského listopadu, nicméně spolupráce Lipy a Lasici začala před více než třiceti lety.

„Už tehdy mi dával nějaké slovenské texty, zpíval jsem hlavně anglicky. Začal jsem se orientovat na slovenštinu i češtinu a jedním z prvních textařů byl právě Milan Lasica," doplnil Peter Lipa.

V polovině koncertu přivítal Lipa na jevišti i Milana Lasicu. Kromě vybraných společných songů, které publikum s nadšením přijímalo, přišla na řadu i řeč o jejich oblíbené hudbě a vzájemné spolupráci.

„Jsem rád, že si jednou za čas můžeme zazpívat spolu před publikem," přiznal se Peter Lipa. „Jsem zvyklý zpívat sám, ale když Milan Lasica odejde ze scény, tak je tam najednou prázdno. Je dominantní a to je pro mě příjemné," dodal Lipa o jejich společném vystupování na jevišti.

Součástí vystoupení byly i pro jazz typické sólové výstupy hudebníků Lipova bandu, opakované potlesky si vysloužil saxofonista Michal Žáček i Peter Lipa mladší za klávesami. Sestavu doplnili basák Michal Šimko a bubeník Robert Rist.

V roli zpěváka se cítím dobře, přiznal Milan Lasica

Milan Lasica v zákulisí prozradil, jaké je slyšet své texty a případně si je i zazpívat.

„Když píšu text, tak si nějakou píseň amatérsky představuji a když ji nakonec slyším, tak je to úplně jiné a vždy lepší. Tento styl práce mi vyhovuje, zdá se mi lehčí, než kdybych měl psát text na složenou hudbu," vysvětlil Milan Lasica, který je veřejností vnímán především jako herec.

„V roli zpěváka se cítím velmi dobře. Už od dob, kdy jsem začínal v divadle, se vždy naskytla příležitost zpívat. S kolegou Járo Filipem jsme vydali v 80. letech několik elpíček," zavzpomínal.

Dále vystupuje i s orchestrem Bratislava Hot Serenaders, který se zaměřuje na hudbu ze třicátých a čtyřicátých let.

„Považuji to za celkem příjemné, možná nejpříjemnější z toho, co dělám. S Bratislava Hot Serenaders jsem byl v Přerově na jazzovém festivalu před dvanácti lety," potvrdil, že ani on není na jevišti Městského domu nováčkem.

Závěr večera patřil afterparty s F-dur Jazzbandem ze Zlína. Malé předsálí se zaplnilo návštěvníky, kteří tak nemuseli opouštět Městský dům a mohli si vychutnat jazzovou atmosféru do pozdních večerních hodin. 

Autorka: Iva Naďonovová