Nástrojové složení, typické pro britský pop-rock překvapilo svým jazzovým zvukem a skvělé improvizace doplňovaly klubovou atmosféru večera.

„Kapela má potenciál dělat hudbu podle svého a přitom zaujmout většinu,“ shrnul své dojmy z vystoupení jeden z návštěvníků, kytarista David Machovský. O kapele ve složení David Filák (bicí), Matěj Morávek (kytary), Petr Stojan (klávesy) a zpěvák Endy Moon – Ondřej Filák – s baskytarou v ruce, jsme si po koncertě povídali s frontmanem Onřejem Filákem.

Jak dlouho spolu hrajete?

V této sestavě ne moc dlouho. Fungujeme od roku 2009 a trio bicí, kytary, zpěv je ve 4Pm Band od začátku. Klávesáci se ale často střídali, s Petrem hrajeme od minulého roku.

Jaké byly začátky Endyho Moona?

V zimě 2007 jsem si natočil první demo a překvapivě jsem obdržel ohlas, abych se s kapelou ukázal taky na živo. A na základě těchto impulsů jsme od té doby začali koncertovat.

Všechny vaše písničky jsou v angličtině. Píšete si texty sami?

Na textování mám dva lidi, Václava Adamce a Ivu Korgerovou. Mám rád muziku v angličtině. Dává mi prostor všechno víc prozpívat, dávat do hudby mnohem více vášně. A hudbu skládám pro 4Pm Band celou já, klukům pak už jen rozdám party a nechám je improvizovat.

Na koncertě jsi zmínil, že chcete vydat nové CD. Kdy to bude?

Určitě letos. Osmdesát procent desky už je nachystané, teď už jen zbývá dopilovat a nahrát.

Kde nacházíte inspiraci při tvorbě dalších písniček?

Důvodem, proč jsem začal s muzikou, je Sting. Jeho desku jsem slyšel poprvé v roce 1993 a okamžitě jsem si řekl: „To je paráda!“ Kromě něj jsou pro mě velkými vzory třeba Stevie Wonder, Jamie Cullum nebo John Legend. Každý se v dnešní době něčím inspiruje a kdo říká, že ne, ten kecá.

Autor: Jan Tomešek