Postup se ale zdaleka nerodil snadno. Hosté od začátku byli nebezpeční, po sedmi minutách hry Vojtkovi v bráně Zubrů pomohlo při střele Csamanga štěstí. Pak ovšem přišla chyba mladého beka Mikuláše Zbořila, který kvůli nešťastnému klopýtnutí přišel o kotouč, čehož Sokolov okamžitě využil.

Marek Švec tak dokázal v 15. minutě otevřít skóre utkání o vše. Po nejrůznějších obratech v průběhu vyřazovacích bojů ale asi nikdo z fanoušků Přerova nepřestával věřit v obrat, stejně to měli i hráči.

„Do zápasu jsme nevstoupili vůbec špatně, hráli jsme dobře. Chyběl nám kousek toho štěstí. Bohužel jsme udělali jednu chybu, která se prostě stane. Je to hra o chybách. Kluky jsme ale nabádali k tomu, že pořád máme padesát minut," řekl po utkání asistent trenéra Zubrů Daniel Faltýnek.

Zubři slaví postup do první ligy

Oslavy Zubrů. Foto: DENÍK/Jan Pořízek

Do druhé třetiny Zubři doslova vlétli. Od třetí minuty drželi Sokolov pod zámkem v jejich obrané třetině, soupeř se sotva dostal do středního pásma. Velké šance ale Zubři využít nedokázali. Obrovský tlak přerušilo až vyloučení přerovského Michala Popelky ve 28. minutě. Poté se však rozhodčí trestali hlavně Sokolov.

Přerov měl dokonce téměř minutovou přesilovku pět na tři. Jak se ale ukázalo i později, v přesilovkách to prostě nešlo. Ve druhé třetině tedy gól nepadl.

„Ve druhé třetině jsme tomu šli víc naproti, skákalo nám to tam v brankovišti, ale nechtělo to tam spadnout. Byli jsme ale pořád klidní. Věřili jsme, že gól dáme," pověděl Faltýnek.

Ve třetí třetině tlak domácích gradoval. Vyprodaná MEO aréna hnala Zubry neskutečným způsobem za vyrovnáním. To ale ne a ne přijít. Už po půl minutě hry nedoklepl puk poskakující v brankovišti za záda gólmana hostů Hrušku Šimon Kratochvíl. Zubři i nadále naráželi na skvěle připraveného Hrušku.

Na začátku 51. minuty už ale zimní stadion poprvé „explodoval". David Šťastný vybojoval ve vlastním obraném pásmu kotouč a s rychlostí jemu vlastní udělal z obránců Sokolova diváky. Zakončení z levého kruhu mu vyšlo na jedničku – 1:1.

Hned poté sestřelil zezadu Sedláka hostující Šik, za což vyfasoval od rozhodčích trest na pět minut plus do konce utkání. Obrovskou šancí vstřelit v dlouhé přesilovce rozhodující gól ale Zubři pohrdli. Na řadě bylo prodloužení.

V tom měli ke gólu blíže znovu Přerované, ani Šťastný s Popelkou, ani Goiš ale rozhodnout nedokázali.

Zubři slaví postup do první ligy

Zubři slaví postup do první ligy. Foto: DENÍK/Jan Pořízek

Drama až do konce

Lepší zápletku než vyvrcholení samostatnými nájezdy v utkání pravdy by nevymyslel snad žádný dramatik.

Jako první se proti sokolovskému gólmanovi rozjel obránce Janota, byl ale neúspěšný. Na druhé straně ukázal své kvality Jakub Flek, střelou k tyčce nedal Vojtkovi šanci. Situaci zachraňoval na začátku druhé série nejlepší střelec Zubrů Vlastimil Dostálek. Svojí klasickou kličkou krásně vymíchal Hrušku a srovnal na 1:1. Domácí si poté přichystali překvapivý tah, do branky přijel místo Vojtka Jiří Slovák.

„Kokin (Martin Vojtek, pozn. red.) řekl, že pokud dostane první gól, tak zkusíme Jirku Slováka. Ten potvrdil, že máme absolutně vyrovnané gólmany. Patří mu velký dík, neměl to jednoduché," prozradil Faltýnek.

Náhradní brankář nejprve vychytal Vaňka, Kudělka ovšem ve třetí sérii také neproměnil. Rozhodnout mohl hostující Vrána, Slovák byl ale opět bezchybný. Poté se proti němu rozjel podruhé Jakub Flek, ale ani on na přerovského brankáře nevyzrál. David Šebek pak krásnou střelou do šibenice ukázal svoji chladnokrevnost a poslal Přerov po sedmnácti letech do první ligy.

„Trenér mi dal důvěru, řekl, že pojedu. Věřil jsem si, od začátku jsem věděl, co chci udělat," přiblížil rozhodující moment přerovský hrdina.

„Třetí třetina byla takovým vyvrcholením našeho tlaku. Po gólu na 1:1 už jsem myslel, že zimák spadne. V prodloužení to bylo buď a nebo, ale šlo se do nájezdů. Nakonec to vyšlo. Lepší závěr sezony jsme si nemohli přát, bylo to neskutečné," neskrýval dojetí asistent trenéra Dočkala.

HC ZUBR Přerov – HC Baník Sokolov 2:1sn (0:1, 0:0, 1:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 49. D. Šťastný (Zbořil), rozhodující nájezd Šebek – 15. Švec (Tvrdek). Rozhodčí: Přikryl, Trombík – Barteček, Vengřín. Vyloučení: 2:5, navíc Šik (Sokolov) 5 minut + do konce utkání. Bez využití. Střely na branku: 32:27. Diváci: 3000 (vyprodáno).

Přerov: Vojtek (od 2. nájezdu Slovák) – Pala, Osina, Zbořil, Kudělka, Polák, Janota, Vlček, Andrýsek – Goiš, Sedlák, Dostálek – Popelka, Šebek, D. Šťastný – Sakrajda, Procházka, Blinka – Málek, Kolář, Š. Kratochvíl. Trenér: Petr Dočkal.

Sokolov: Hruška – Rohan M., Šik, Přindiš, Jeník, Schusser, Troška, Novák, Kvapil, Csamangó, Dobřemysl, Kuběna, Vaněk, Flek, Vrána, Sýkora, Tvrdek, Švec, Račanský, Říha, Půlpán. Trenér: Mikuláš Antonik.