První trénink vesměs mladého výběru vedl v Přerově, odkud sám pochází a kde v roce 1994 vlastně započal kariéru kouče. Žádný velký sentiment za tím však nehledejte.

„Uspořádali jsme to zde jen z jednoho důvodu. Přerov nám vyhověl, předělal celý svůj program, s čímž jsme nikde jinde neuspěli,“ vysvětloval Říha s tím, že v útrobách stadionu pro tři tisíce diváků se toho od dob jeho působení v klubu moc nezměnilo.

„Stadion se změnil zvenku, ale vevnitř je to pořád stejné. My tady každopádně nejsme kvůli podmínkám, ale kvůli trénování. Čím začneme skromněji, o to pak budeme bohatší,“ řekl trenér s úsměvem.

Přerovskou MEO Arénu si byl obhlédnout už v červenci, aby se do srazu vyladily potřebné detaily.

„Poprosil jsem, jestli by nám alespoň vymalovali, což se stalo. To zázemí je špatné, to si musíme přiznat. Od té doby, co jsem tady trénoval, tak se s ním nic nedělalo. Je to škoda, zimák je tady dobrý, podmínky výborné, dvě fotbalová hřiště, dvě tělocvičny, posilovna, regenerace, výběhy,“ vyjmenoval Miloš Říha i některé plusy, díky nimž připadla v úvahu jeho krátká návštěva rodiště.

Hokejisté Přerova (ve žlutém) proti PSG Berani Zlín
Přerov se Zlínem padl po vyrovnané bitvě. Na Zubr Cupu končí třetí

HRÁČI NHL, ALE I POLOVINA NOVÁČKŮ

Spolu s Říhou a realizačním týmem na Hanou dorazilo nakonec 35 hráčů. Čtyři gólmani, 12 obránců a 19 útočníků.

Poslední změnou je účast forvarda Václava Karabáčka z Buffala. Smlouvu v NHL má dalších šest borců. Krajánci z KHL v kádru chybí, sezona jim totiž začíná nejdříve. V konečné nominaci nakonec figuruje hned 17 nováčků bez reprezentačního startu v A-týmu.

„Chceme vidět, jak na tom kluci jsou kondičně, technicky, jak se na kempu budou chovat, než nám zase odjedou. Slibujeme si od toho, že se nám o mladé hráče rozšíří národní mužstvo,“ zmínil Říha.

Trenéři hráče rozdělili na dvě skupiny, dopoledne si každá z nich na ledě odbyla svých prvních 45 minut pod novým trenérem. Odpoledne byl na programu společný trénink s herními prvky.

„Byli trošku nervózní. Druhá skupina po posilovně byla trošku unavenější, nebyla tak dobrá jako ta první. Sleduji také, jak to hráči zvládají psychicky, jestli jsou na výši. Třeba na Nečasovi šlo vidět, že už v reprezentaci byl a má sebevědomí větší než všichni ostatní. Někteří se mu ale hodně přibližovali,“ vyzdvihl Říha asi nejvýraznější jméno výběru.

World's Ultimate Strongman Champoinship U105 kg v Přerově.
Splněný sen! Tkadlčík doma převálcoval soupeře a je mistrem světa

NEČAS: NA PODMÍNKÁCH NEZÁLEŽÍ, JDEME TRÉNOVAT

Útočník Caroliny před odletem do Spojených států využil možnosti sžít se s novým týmem. „Budu tady pět dní na ledě, nemusím nikam jezdit. Jsou tady kvalitní hráči,“ pochvaloval si Nečas.

„Pana Říhu jsem znal z televize nebo podle jména, osobně ne. Zatím jsme měli jeden trénink na ledě a včera večer jsme se sešli, ale myslím, že to bude dobré,“ dodal devatenáctiletý talent.

Zázemí hal NHL za miliony dolarů, které na Nečase s velkou pravděpodobností čekají, se s přerovskou MEO Arénou dají srovnat těžko. Útočník však s podmínkami žádný problém nemá.

„Je tady docela horko, led nebyl úplně nejlepší. Každý tady má stejné podmínky, je to jedno, na tom nezáleží. Jdeme na led trénovat, to je všechno,“ uvedl.

První den reprezentačního kempu přilákal do Přerova desítky fanoušků a početný zástup novinářů. Pro veřejnost by vrcholem mohl být čtvrtek odpoledne, na které Říha naplánoval modelový zápas.

„Původně jsem měl napsané Čechy proti Moravě, aby to mělo trošku náboj. Ale uvidíme, spousta hráčů se nám omluvila, záleží, jak nám to bude sedět,“ pousmál se hlavní trenér.

Program reprezentace v Přerově

úterý: trénink 1. skupina (9.00 – 9.50), trénink 2. skupina (10.10 – 11.00), společný trénink 17.15 – 18.45
středa: trénink 1. skupina (9.00 – 9.50), trénink 2. skupina (10.10 – 11.00), společný trénink 17.15 – 18.45
čtvrtek: trénink 1. skupina (9.00 – 9.50), trénink 2. skupina (10.10 – 11.00), modelové utkání 17.00
pátek: trénink 1. skupina (9.00 – 9.50), trénink 2. skupina (10.10 – 11.00)
Poznámka: Vše je volně přístupné veřejnosti.

Nováčci v reprezentaci

Brankář: Roman Will (Liberec).
Obránci: Vojtěch Budík (Pardubice), Lukáš Buchta (Nebraska-Omaha, NCAA) Jan Štencel (Kometa Brno).
Útočníci: David Ciencala, Michal Kovařčík, Ondřej Kovařčík (všichni Třinec), Daniel Kurovský (Vítkovice), Dominik Lakatoš (Liberec), Jakub Lauko (Chomutov), Rostislav Marosz (Pardubice), Radovan Pavlík (Hradec Králové), Nicolas Werbik (Zlín), Radim Zohorna (Kometa Brno), Lukáš Jašek (Vancouver, NHL), Pavel Jenyš (Iowa, AHL), Václav Karabáček (Buffalo, NHL).