Hráči přerovských Night Birds Karel Plášek a Pavel Hanák mezi 13. a 17. červnem v italském Bolzanu ovládli Mistrovství světa veteránů v inline hokeji.

Pro Česko se jedná už o čtvrté zlato z kategorie Masters v řadě! U všech triumfů byl nestárnoucí Karel Plášek.

„Inline je pořád stejný, jen ty týmy se pořád zlepšují. Letos to bylo s odřenýma ušima,“ usmíval se mimo jiné i veterán přerovských ledních hokejistů.

Český tým si na úvod poradil se snadnými soupeři, avšak poté v základní skupině padl v utkání se Švýcarskem. Porážku 1:3 si ale naplno proti stejnému soupeři vynahradil v semifinále, kde už vyhrál nejtěsnějším možným rozdílem 1:0. Ve finále se pak výběr Masters utkal po roce opět se Spojenými státy.

POSLEDNÍ GÓL MISTROVSTVÍ BYL PLÁŠKŮV

Češi otevřeli skóre v 15. minutě zásluhou Würtherleho, ve 22. minutě ale srovnal Watanebe. Národní tým se podruhé dostal do vedení ve 25. minutě, kdy se prosadil Bláha. Američané v závěru promarnili obrovskou šanci Yoderem, skóre tak do prázdné klece uzavřel kdo jiný než Plášek.

„Myslím si, že jsme byli od začátku lepší, ale na tomto mistrovství jsou o něco menší branky a dává se hůře gól. Takže to bylo o brance, kterou jsme dali my. Pak jsme to nějak udrželi,“ popisoval Karel Plášek.

Čtvrté zlato, podruhé za sebou z italského Bolzana, přesto to byl další neopakovatelný zážitek i pro ostříleného matadora. „Bylo to tam opravdu krásné. Hotel výborně zařízený, zimák byl hned za rohem. Snídaně a obědy byly výborné, italské jídlo mi chutná, takže jsem si pošmákl. Bolzano je navíc v horách, takže krásné,“ prozradil třiačtyřicetiletý útočník.

HANÁK SI PLNIL SNY

Ještě větší euforii ale bezpochyby zažíval Pavel Hanák. Inline hokeji se věnuje přibližně šestnáct let, blízko už byl i nominaci do elitní reprezentace, vždy však skončil jako náhradník. Nyní si v sedmatřiceti letech vše poprvé prožil v kategorii Masters, navíc se zlatou tečkou.

„Na rozdíl od Karla jsem byl nováček. Neskutečně jsem si to užíval už od prvního dne. Jsem z toho nadšený ještě doteď. V Bolzanu to byla nádhera. Je to krásné město a organizace, jakou tam předvedli, to bylo skvělé,“ pochvaloval si Pavel Hanák.

Sice jel jako nováček, přesto byl obrovsky platným hráčem českého týmu. Na turnaji nastřílel deset branek v osmi utkáních. Nejvíce přispěl v klíčovém zápase šampionátu. Ve čtvrtfinále dal Francii dva góly a rozhodl o výhře Česka 3:2.

„Docela se mi dařilo, ale začali jsme až moc lehčími soupeři. Pak už to bylo daleko složitější. Francie výborně bruslila, hrála velice dobře. Tam se mi to povedlo a byl to asi můj nejlepší zápas na turnaji,“ přikyvovala bývalá dlouholetá opora HC Zubr Přerov.

Finále proti USA pak bylo tak trošku splněným snem. „Ameriku jsem si přál. Chtěl jsem si proti ní zahrát. Spojené státy byly na tom turnaji po nás nejlepší. Bylo to finále se vším všudy,“ uzavřel Pavel Hanák.

Výsledky ČR na MS Masters:

ČR – Velká Británie 19:1 (Hanák 3, Plášek 1)
ČR – Austrálie 11:2 (Hanák 4, Plášek 1)
ČR – Maďarsko 9:3 (Hanák 1)
ČR – Švýcarsko 1:3
ČR – Itálie 5:2 (Plášek 1)
Čtvrtfinále: ČR – Francie 3:2 (Hanák 2)
Semifinále: ČR – Švýcarsko 1:0
Finále: ČR – USA 3:1 (Plášek 1)