Kromě něj položil základy k úspěchu Zubrů také gólman Milan Klouček, který má v Přerově střídavé starty z Pardubic.

Šanci v derby navíc dostali i další hráči juniorského věku jako Plášek junior, Navrátil, Mašín a Pohl, přesto Zubři zápas s přehledem zvládli.

„Někteří hráli tři zápasy po sobě a chtěli jsme zapojit co nejvíc hráčů. Je dobře, že proti takovým zkušeným hráčům nepropadli a zaslouženě si odvážíme tři body,“ pochvaloval si přerovský kouč Petr Dočkal.

První derby v sezoně mělo náboj od samotného začátku. Utkání nastartoval brzký gól Zubrů, kteří šli do vedení již na startu čtvrté minuty.

Obránci Jestřábů si dávali před vlastní brankou přednost, čehož využil Pšurný, po jehož střele snadno dorazil Milan Procházka.

Jestřábi ale mohli vzápětí vyrovnat. Po nájezdu Karpova puk chvíli tančil po brankové čáře, ale podle názoru sudích jí nepřekročil, takže se hrálo dál.

„Podle záběru to vypadalo, že to hráč vytahuje už zpoza brankové čáry. Ale nejsem rozhodčí, brankový sudí červené světlo nerozsvítil, takže nemá cenu se o tom bavit,“ komentoval sporný moment domácí kouč Jiří Vykoukal.

Ve 14. minutě znovu zaúřadoval Milan Procházka, který využil první přesilovku hostů. Pšurný z úhlu nahodil na Neužila a Procházka šikovně ze vzduchu tečoval puk do brány.

Zubři poté mohli několikrát přidat třetí gól, ale otřesení Jestřábi už do konce první třetiny neinkasovali.

Dočkal: Absolutorium zaslouží všichni

Třetí gól v jejich brance však nakonec přeci jen přišel. Prostějov sice začínal druhou část v početní výhodě, ale po nepřesné rozehrávce ujeli do přečíslení Sýkora s Rachůnkem a první jmenovaný zvýšil na 3:0.

V polovině utkání se Jestřábi vrátili do hry. Po velkém závaru před Kloučkovou brankou dotlačil puk za čáru Marek Račuk.

V první chvíli se zdálo, že sudí branku neuzná, ale po následné konzultaci nakonec domácímu týmu první gól v zápase přiznal.

Důležitý moment pro vývoj celého zápasu přišel ve 38. minutě. Při signalizovaném vyloučení domácích Zubři dokonale vyšachovali prostějovskou obranu a Milan Procházka snadnou dorážkou do prázdné brány dokonal hattrick.

Ten byl ale podle přerovského kouče především zásluhou celého týmu.

„Prochy je poctivý zkušený hráč, šance mu ale vydřeli spoluhráči. Ať už mladý Plášek nebo Pšurný. Absolutorium zaslouží všichni hráči od první po čtvrtou lajnu. Dnes byl produktivní Prochy, příště budou další,“ podotkl Dočkal, jehož svěřenci si ve třetí třetině bez problémů pohlídali náskok a na konci slavili zasloužený triumf.

Naopak domácí hráči mají po první domácí prohře v nové sezoně námět k zamyšlení.

„Podali jsme špatný výkon. Kluci musí chtít víc. Já vím, že dnes chtěli, ale v hlavě to nedokázali předělat tak, aby to bylo vidět na ledě,“ apeluje na svůj tým kouč Vykoukal.

LHK Jestřábi Prostějov – HC ZUBR Přerov 1:4 (0:2, 1:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 31. Račuk – 4. Milan Procházka (Pšurný), 14. Milan Procházka (Pšurný, Plášek ml.), 22. T. Sýkora (Rachůnek, Pala), 38. Milan Procházka (Pšurný, Plášek ml.). Rozhodčí: Doležal, Dědek - Rožánek, Gančarčík. Vyloučení: 3:6. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 2815
Prostějov: Neužil – Foltýn, Havlík, D. Kolář, Mikliš, Rašner, J. Zdráhal – Prokeš, Krejčiřík, L. Luňák – Dvořáček, Starý, Karpov – Divíšek, Matýs, Račuk – Nouza, Venkrbec, Žálčík. Trenér: Jiří Vykoukal.
Přerov: Klouček – Pala, Pohl, Novotný, Zbořil, Černý, Padrnos – Rachůnek, Sýkora, Sikora – Procházka, Pšurný, Plášek – Doležal, Hejcman, Goiš – Navrátil, Moučka, Mašín. Trenéři: Kamil Přecechtěl, Petr Dočkal.