„Přerov měl dnes větší hlad po zakončení,“ označil rozhodující faktor utkání trenér Prostějova Petr Zachar.

„Zápasy s první pětkou, navíc před takovou návštěvou, mají opravdu vynikající kvalitu a rozhodující malé chyby. Kdyby dnes dal první gól Prostějov, asi by to bylo jinak. Ale ty zápasy jsou maximálně vyrovnané a jednou vyhraje ten, podruhé ten druhý,“ ocenil kvalitu utkání asistent přerovského kouče Lubomír Václavíček.

Přestože Jestřábi na svého soupeře vlétli s velkou chutí, inkasovali už po třech minutách. Domácí se vymanili z tlaku, Jan Kolář si najel do útočné třetiny a první přerovskou střelu už musel Dalibor Sedlář tahat z branky. Zubry vedoucí branka nabudila, Prostějov naopak srazila a ve zbytku první části tahal za kratší konec.

„Vstup do utkání měli lepší hosté, byli jsme trochu zakřiknutí. Potom, co jsme dali první gól, se ale naše hra zklidnila a hrál se na obě strany skvělý hokej. Měli jsme trochu převahu a dokázali jsme si vytvořit víc šancí,“ viděl ze svého pohledu Václavíček.

Hostující tým však rozhodně zbraně neskládal, aktivně začal i druhou třetinu, pokusy prostějovských střelců Stejskala nebo Čuříka však s velkým klidem likvidovala brankářská jednička Zubrů Radek Tihlář. Na ledě se začalo pořádně přiostřovat a dvířka od trestných lavic obou týmů byly v neustálé permanenci.

První využitá přesilovka přišla ve 30. minutě na domácí straně, když se od modré prosadil dělovkou do šibenice Radomír Pala. Jestřábi na jeho trefu ve 34. minutě odpověděli rovněž v početní výhodě, nadvakrát vstřelil kontaktní branku Jakub Čuřík. Pokus Prostějova o zvrat v utkání rychle ukončil Vladimír Kočara, který si v 37. minutě našel na brankovišti vyraženou střelu Faltýnka a uklidnil domácí tým třetí trefou.

„Definitivně nás zklidnil. Pohybem ve středním pásmu jsme pak Prostějov do žádných větších šancí nepouštěli a ve třetí třetině jsme to potvrdili,“ podotkl přerovský asistent Václavíček. V závěrečné třetině totiž Zubři výborně bránili a Prostějov se před Tihláře dostával jen velmi obtížně. Domácí naopak hrozili z brejků a když jeden z nich proměnil v 57. minutě ve čtvrtou branku Kotásek, bylo o výsledku utkání rozhodnuto.

„Dnes jsme byli horší v důrazu i v nasazení. Myslím si, že Přerov v těch rozhodujících chvílích předvedl větší bojovnost v brankovištích. To byla první věc. Druhá byla, že jsme se až příliš nechali vydeptat rozhodčím a pokud si neudržíme chladnou hlavu, tak nemůžeme hrát,“ hněval se na nedisciplinovanost svých svěřenců prostějovský Zachar. Kvůli tomu dokonce ve třetí třetině stáhl ze hry některé hráče. „Potřebujeme na play off. V některých chvílích to bylo až zbytečně vyhecované. Tomu utkání to uškodilo,“ mínil kouč, který se stejně jako Václavíček představil v sobotu i přímo na ledě.

Druholigovému derby totiž předcházelo exhibiční utkání starých gard obou týmů – Meochema Přerov versus Železárny Prostějov. I v něm se nakonec radovali domácí veteráni, kteří si vítězstvím 6:5 připomněli třicet let starou baráž o nejvyšší československou soutěž se Slovanem Bratislava.

HC Zubr Přerov – LHK Jestřábi Prostějov 4:1(1:0, 2:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 3. Kolář (Ditrich), 30. Pala (Faltýnek), 37. Kočara (Faltýnek, Sakrajda), 57. Kotásek (Hanák, Menšík) – 34. Čuřík (Černý, Osina). Rozhodčí: Pokorný – Linhart, Toman. Vyloučení: 10:10 navíc Paška (PRO) 5.min. + do konce utkání za napadení. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0.

Přerov: Tihlář – Pala, Faltýnek, V. Sklenář, Ferenc, Vlček, Krajíček, Pospíšil – Kolařík, Sedlák, Sakrajda – Ditrich, Kolář, Brančík – Hanák, Menšík, Kotásek – Kundrátek, Kočara, Blinka. Trenér: Pavel Sedlák.

Prostějov: Sedlář – Kumstát, Doseděl, Osina, Kolibár, Paška, Peštuka, Finkes, Tomiga – Stejskal, Duba, Smejkal – Ševčík, Berčák, Mikšovský – Čuřík, Šebek, Černý – Meidl, Stráněl. Trenér: Petr Zachar.