Od 6. do 8. listopadu se fanoušci z Přerova a okolí mohou těšit na další mezinárodní hokej. Naposledy se v Přerově konalo letos na jaře mistrovství světa první divize žen.

„Je to pro nás velké ocenění. Beru to jako odměnu za to, jak jsme se v posledních dvou nebo třech letech zhostili pořadatelství mezinárodních akcí. Nyní jsme dostali tu nejvyšší juniorskou reprezentaci dvacítek. Moc si toho vážíme," řekl generální manažer přerovských Zubrů Lubomír Svoboda.

Bude přerovský stadion potřebovat nějaké úpravy, nebo jste z předchozích let už na všechno připravení?

Myslím si, že je všechno v pohodě. Je to sice poměrně velký turnaj téměř už mužské kategorie, ale když to srovnám s mistrovstvím světa žen, které tady bylo letos na jaře, tak tenkrát byla ta příprava mnohem náročnější. Splnit všechny podmínky a kritéria IIHF (Mezinárodní hokejová federace – pozn. red.) bylo složitější. Tentokrát nemusíme přemalovávat ledovou plochu, některé reklamy se jenom přelepí v rozích. Nijak výrazně tedy do toho zasahovat nemusíme.

Jak moc se dotkne turnaj druholigových Zubrů? Budete muset překládat zápasy?

Dotkne se to nejen mužů, ale i mládežnických družstev. Veškeré prostory máme standardně obsazené. Český a švédský tým tady budou trénovat už od pondělka, Rusko a Finsko přiletí ve středu. Tím pádem budeme muset vyklidit šatny a přeložit zápasy. Co se mužů týká a toho středečního zápasu, tak si vyměníme pořadatelství s Břeclaví. Muži budou muset v azylu i trénovat. Zřejmě to bude v Kroměříži, ale ještě jednáme.

Vycházejí vám soupeři vstříc, nebo jsou jednání složitá?

Dohodneme se. Jsme tady na malém prostoru. S Kroměříží nebo i třeba s Prostějovem žádné problémy nehrozí. Co se týká konkrétně této situace, tak budeme potřebovat šatnu pro muže, nějaké zázemí a odtrénovat dva dny. V mládeži bude reprezentační pauza, takže většina mužstev bude mít volno.

Vstup na ženské mistrovství byl volný. Jak to bude na dvacítkách?

Vstupné se tentokrát vybírat na rozdíl od děvčat bude. Ale snažíme se, aby bylo hodně přijatelné. Jsou to tři hrací dny, vždycky po dvou zápasech. Momentálně to vypadá, že za ten dvojzápas se bude vybírat zhruba padesát korun. Ještě uvažujeme o možnosti, že by byla vstupenka na všechny tři dny dohromady, kde by to pak vyšlo ještě levněji. Ale vstupné by mělo být spíš symbolické. Oficiálně vyhlásíme ceny vstupenek během příštího týdne.

Je pro klub ekonomicky výhodné pořádat takový turnaj, nebo jde spíš o otázku prestiže?

Ta prestiž je stále na prvním místě a je mnohem výraznější, než ekonomický efekt. I když ten tam taky je a i proto to děláme. Na minulé turnaje bylo vstupné zdarma, ale zase v režii klubu jsou třeba stánky s občerstvením, které nesou nějaký zisk. Na druhou stranu se musejí zaplatit i pořadatelé a další věci. Takže nějaký ekonomický přínos tam je, ale prestiž převažuje.

Už jste pořádali mistrovství světa dívek do 18 let, MS žen, turnaj chlapeckých šestnáctek a teď dvacítky. Kam dál to ještě plánujete posunout?

Hlavní náplní práce je pro nás pořád Přerov a naši fanoušci. Jsem ale rád, že jednou nebo dvakrát do roka jim jsme schopni nabídnout něco navíc. To znamená buď nějaký věhlasný tým, jako byl třeba nedávno Petrohrad, nebo tyto reprezentační věci. Diváci, kteří celý rok chodí na svůj tým, si takový bonbonek jednou za čas zaslouží.

Čili třeba na přípravný zápas dospělé reprezentace zatím nemyslíte?

Mužskou reprezentaci bychom určitě v Přerově rádi přivítali. Nakolik bychom všechny technické parametry splňovali, to nevím. Ale na rovinu, už kvůli kapacitě tří tisíc diváků jsme trochu znevýhodněni, protože i na přípravné zápasy bývají návštěvy vyšší. Pokud bychom takovou nabídku dostali, tak pochopitelně bychom to přivítali a nebránili se.

Turnaj Čtyř U20

hraje se na zimním stadionu v Přerově od 6. do 8. listopadu:

Program zápasů

čtvrtek 6. listopadu

16.00: Finsko – Rusko

19.30: Česko – Švédsko

pátek 7. listopadu

15.00: Švédsko – Finsko

18.30: Česko – Rusko

sobota 8. listopadu

13.00: Rusko – Švédsko

16.30: Česko – Finsko