Již nyní usedá generální manažer Lubomír Svoboda společně s dalšími k jednáním s brněnskou Kometou. Další problematikou budou podpisy nových smluv stávajících hráčů Přerova.

„Rádi bychom tady měli z osmdesáti procent stejný tým," prozradil Svoboda v rozhovoru pro Deník. Jisté podle něj je, že trenér Petr Dočkal by měl zůstat ve své stávající funkci.

Jak jste byl spokojen s působením klubu ve čtvrtfinále?

Čtvrtfinálová série splnila naše očekávání. Hrozně moc jsme si přáli ještě šestý zápas doma. Nájezdy ale byly o malinkém štěstíčku, to bohužel chybělo. Nepovedlo se, ale fanoušci, kteří byli v Budějovicích, si pátý zápas určitě užili, protože to bylo nejlepší utkání z celé série.

Bylo to nakonec trošku vyhrocené některými výroky, co jste na to říkal?

K nějakým vyhrocenostem se vracet nebudu, je to za námi. Když sleduji nyní čtvrtfinále play-off extraligy, tak ta naše série nebyla nijak zvlášť vyostřená, play-off se tak prostě hraje. Druhá věc je, jak se k zápasu postaví rozhodčí a funkcionáři, kteří dokáží vytvořit tlak. Ale jinak byly zápasy s Motorem skvělým vyvrcholením sezony.

Sezony, která byla nakonec obrovsky úspěšná. Nebojíte se, že fanoušci budou mít v dalším ročníku přehnaná očekávání?

Samozřejmě, že jsme si na sebe trošku upletli bič. Jedna ze známých sportovních frází říká, že druhá sezona bývá horší než ta první. Opadne počáteční euforie a přijde každodenní rutina. My bychom v příští sezoně rádi měli opět za cíl desítku, vyhnout se případnému play-out.

Asi budete spokojen s tím, jak se vám a trenérovi Dočkalovi podařilo poskládat úspěšný kádr, že?

My jsme si s Petrem Dočkalem vlastně rozdělili funkci sportovního manažera, kterou jsme tady v Přerově neměli. Hledali jsme hráče tak, aby nám zapadli do sestavy i do finančního rámce. Probíhalo to v takovém našem tandemu a myslím si, že se mančaft poskládal opravdu dobře, to dokazuje i výsledek. Rádi bychom v tom pokračovali i v další sezoně, osvědčilo se to. V jiných klubech vidíme, že když sportovní manažer přivádí hráče, nemusí si to vždy sednout s představou trenéra.

Takže trenér Dočkal zůstane ve své funkci i pro příští sezonu?

Samozřejmě bude valná hromada, která sezonu zhodnotí. Pevně ale věřím, že realizační tým bude pokračovat až na nějaké drobné změny a Petr Dočkal by měl určitě zůstat na svém postu.

Je sice asi ještě brzo, ale už se rýsují nějaké změny v kádru?

K nějakým základním věcem bych se rád vrátil asi až tak za čtrnáct dní. Sezona je ještě rozehraná, jakákoliv jednání proběhnou až po jejím skončení. O některé naše hráče je zájem z extraligy. Kluci, kteří v nejvyšší soutěži už naskakovali, u těch předpokládáme, že zájem bude určitě. Třeba David Šťastný, Vlasťa Dostálek, teď možná šanci dostane Kuba Ferenc v Olomouci. Taky hráči, kteří tady mají smlouvy do konce sezony, dostali nabídky z jiných klubů, někteří i z extraligových. V těchto chvílích společně s Petrem Dočkalem intenzivně jednáme. Rádi bychom tady měli z osmdesáti procent stejný tým.

Jak důležité bude, kterým směrem se bude ubírat rozjetá spolupráce s brněnskou Kometou? Zůstane třeba gólman Klimeš?

Jednání se zástupci Komety jsou v plánu příští týden. My bychom samozřejmě chtěli, aby tady Lukáš Klimeš zůstal. Bude to asi první otázka, kterou budeme řešit. Každopádně s Kometou chceme nadále spolupracovat minimálně na stejné úrovni. Přejí si to obě strany. Je to věc dalších jednání, která už můžeme rozjet, protože Brno vypadlo v předkole. Pan Zábranský z Komety prohlásil, že v příští sezoně chce jít formou výrazného omlazení kádru, což může mít vliv i na nás. Vše je ale ještě hodně otevřené. Každopádně věříme, že budeme nuceni řešit snad jen čtyři nebo pět postů.

O druhou nejvyšší soutěž u nás byl letos v různých médiích až nečekaně velký zájem, co na to říkáte?

Tohle mě moc mile překvapilo. První liga byla vždy takovou popelkou. Mediálně a sponzorsky nezajímavá, náklady jsou tam vysoké, jezdíte po celé republice, přitom se o ní moc neví, partneři neměli velký zájem. V letošním roce pod názvem WSM liga byla soutěž velmi propagovaná. To nám vlastně pomohlo i při jednání s našimi partnery. Tímto bych chtěl všem, kteří ligu podporovali, poděkovat.

Před návratem do první ligy jste přiznal určité obavy, jestli se vám podaří naplnit celý rozpočet. To se tedy nakonec podařilo zvládnout?

Určitě ano. Přerov měl jeden z nejnižších rozpočtů, ale i tak byl více než trojnásobný oproti druhé lize. Podařilo se jej přes původní obavy naplnit tak, jak jsme chtěli díky partnerům, městu, kraji a samozřejmě divákům. Teď nás čekají obtížná jednání. Rádi bychom sehnali ještě jednoho většího partnera. Tak, abychom nemuseli počítat každou korunu, ale mohli si třeba v příští sezoně v rozhodující fázi dovolit přivést ještě jednoho nebo dva kvalitní hráče.

Takže nakonec zbylo i na prémie pro hráče. Co kdyby se utrhli a bojovali třeba v semifinále o baráž?

To jsou samozřejmě jen teorie (směje se). Rozpočet je vždy postaven variabilně a řeší více možností. Jen tak pro zajímavost, nějaká baráž by pro Přerov byla obrovským problémem. Tato soutěž už se hraje podle pravidel extraligy, měli bychom technické problémy se stadionem a dalšími věcmi kolem. Ale takové ambice opravdu nemáme, to opravdu jen tak pro zajímavost. Pokud to tady stabilizujeme a každý rok skončíme do desátého místa, tak to je přesně to, co do Přerova patří (usmívá se).

Chtěl byste ještě něco na závěr sezony vzkázat čtenářům?

Rád bych všechny pozval na páteční akci, zápas fanoušků proti A-týmu, po kterém proběhne autogramiáda a focení s hráči přímo na ledové ploše MEO Arény. Drobné oslavy samozřejmě budou pokračovat i nadále, uvidíme se třeba ve fanzóně, která bude postavena na akci k oslavám narozenin pivovaru.