„Přerov jsme plánovali naschvál, protože víme, že se tady na hokej chodí. Bylo to vidět i teď. Myslím, že můžu za všechny kluky poděkovat fanouškům, kteří nás podpořili,“ vzkázal Přerovanům reprezentační trenér Petr Haken.

Finové sice měli lepší vstup do zápasu, od Pláškovy trefy z deváté minuty ale na ledě dominoval český tým. Nadějný útočník Komety se dostal po přečíslení k zakončení, na které nemohl hostující brankář reagovat. Kouzlo situace navíc spočívalo v tom, že Pláškův otec jen pár chvilek předtím poslal přerovské Zubry do překvapivého vedení na Kladně. I takový umí být hokej.

Čtěte také: Muže v Přerově brutálně zavraždil osmnáctiletý mladík

Češi byli po zbytek zápasu lepší, a když už se k něčemu dostali Finové, buď byl dobře připraven gólman Dostál, nebo jeho branková konstrukce.

Suomi si také často pomáhali nedovolenými zákroky, které domácí ne a ne ztrestat. Hubené vedení 1:0 ale nakonec přeci jen navýšil až v 56. minutě. Hned po buly se před finskou brankou zjevil osamocený Michal Kvasnica a vymetl horní růžek, zdálo se být hotovo.

„S Finskem máme pravidelně takové zápasy, ve kterých padá málo gólů, takže jsme se tomu vývoji ani tolik nedivili. Oba týmy hrály velice dobře v defenzivě, ale ta naše byla podpořena velkou aktivitou po celém hřišti. Myslím si, že i trpělivost, kterou jsme měli, vyústila ve druhou branku,“ byl spokojen Petr Haken.

Finsko ovšem přispěchalo s rychlou odpovědí. Rasmus Kupari nejspíš lehce tečoval před Bláhou, který už nemohl reagovat. Hosté se poté dostali do tlaku, ten ale český tým zaslouženě ustál a do Brna, kde turnaj bude pokračovat dalšími zápasy, veze tři body.

Čtěte také: Den Plášků! Zubři i díky dvěma gólům veterána zaskočili Kladno

„Škoda té inkasované branky, ale Finsko si zasloužilo nějakou vstřelit. Gratuluji hráčům, protože plnili to, co jsme si řekli. Doufám, že nás to nastartuje do turnaje,“ uzavřel kouč.

Jeho tým v Brně čeká ve čtvrtek boj se Švédskem, v sobotu s Američany, turnaj pak uzavře nedělní duel proti Rusku.

Česká republika – Finsko 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 9. Plášek (Zábranský), 56. Kvasnica (Kropáček) – 58. Kupari (Mäki, Salmela). Rozhodčí: Hribik – Gebauer, Hanzlík. Vyloučení: 4:6. Bez využití.

Česko: Dostál – Zábranský, Malík, Klejna, Dajčar, Dluhoš, Kowalczyk, Adámek – Gajarský, Čajka, Šik – Pekař, Lauko, Koblížek – Kvasnica, Arnošt, Sedlák – Plášek, Střondala, Kropáček – Svoboda. Trenér: Petr Haken.

Finsko: Annunen – Kokkonen, Ketola, Salmela, Akerman, Seppälä, Rannisto, Nousiainen, Kakkonen – Killinen, Moilanen, Maccelli – Tanus, Kupari, Kivenmäki – Siikanen, Kapanen, Mäki – Petman, Konsta.