Jaké bude s krátkým odstupem vaše hodnocení čtvrtfinálové sé­rie?

Série byla, myslím si, vyrovnaná. Soupeře jsme pořádně potrápili, tak jak jsme chtěli. Kromě dvou utkání jsme s Budějovicemi drželi krok, v některých pasážích jsme byli i malinko lepší. Prohra až na nájezdy v pátém zápase podle mě odráží celou sérii.

Přece jen to po takto prohraném posledním utkání muselo pořádně mrzet, že?

Taková prohra mrzí dvojnásob. Chtěli jsme sérii ještě vrátit do Přerova, bohužel soupeř byl v koncovce malinko šťastnější a díky tomu postoupil dál. Věděli jsme, že Budějovice budou hokejovější a udělají vše pro to, aby se dostaly dál. Myslím si, že play-off, které se tady hrálo po tak dlouhé době, splnilo očekávání veřejnosti, fanoušků i sponzorů.

Hodně se mluvilo o posuzování zákroků ze strany rozhodčích. Vyloučení bylo opravdu až příliš, co na to říkáte?

Vyloučení bylo opravdu příliš na obou stranách. Na té naší o dost víc. Když se podíváte na NHL nebo naši extraligu, tak v play-off se zákroky na hraně většinou pouští. Hodnocení rozhodčích je na někom jiném. Ve dvou zápasech série, v nichž se vylučovalo méně, se hrál, myslím si, nejlepší hokej. V utkáních, kdy rozhodčí vylučují za kdejakou maličkost a podlehnou atmosféře na stadionu, se hra rozkouskuje. Rozhodčí zvolili ve dvou utkáních naprosto jiný metr. My jsme nehráli zákeřně. Hráli jsme takovým stylem, abychom mohli být vyrovnaným soupeřem. Motor se navíc vehementně připravoval na přesilovky a ty byly nakonec jedním ze základních ukazatelů, které rozhodovaly.

Z tábora Budějovic padaly výroky na vaši zákeřnou hru. Vy jste s tím pochopitelně nesouhlasili a podali protest. Jak to přesně bylo?

Podali jsme protest na základě udivených reakcí ostatních klubů. Některé výroky hráčů Motoru byly až úsměvné, často zarážející. Třeba to, že nabádáme hráče k nějakým zákeřnostem. V tomhle mě příjemně překvapily reakce extraligových i prvoligových klubů, takže to spíš poškodilo hráče soupeře i dobré jméno klubu Motor České Budějovice. Nás to naopak ještě více semklo a motivovalo. Úrazy a zranění k play-off prostě patří. My jsme v této sérii měli taky dost zraněných hráčů, ale nijak jsme to neventilovali. Play-off se hraje takříkajíc na krev. Jinak ta celá série byla vedena v duchu fair play. Tohle na čtvrtfinále hodilo takovou černou kaňku. Rozhodně ale nechceme snižovat herní kvalitu Budějovic, která byla na vysoké úrovni. Mají opravdu výborný tým, skvělé zázemí a vynikající fanoušky. Přejeme jim hodně štěstí a případný postup do vyšší soutěže.

Opravdu bylo všechno fér? Nečekané stáhnutí útočníka Mrázka zpět do Komety trošku zavání zákulisním bojem…

Ne, tak bych to neviděl. Brno hraje své předkolo play-off a Petr je pro něj platným hráčem. Žádný zákulisní boj to nebyl, ale s tím, že si jej Kometa stáhne, jsme opravdu nepočítali. Byl to jeden z našich klíčových hráčů, museli jsme se s tím vyrovnat. Samozřejmě nám chyběl ale i Dujsík nebo náš rozdílový hráč David Šťastný. Chyběl i Juraj Šimboch, což se taky ukázalo jako klíčové, protože Lukáš Klimeš chytal se zraněním.

Můžete už odtajnit, kdo všechno vlastně čtvrtfinále hrál se zraněním?

Všichni dělali maximum, takže několik hráčů hrálo i přes zranění. Nechtěli jsme vyvolávat nějakou hysterii, takže jsme to nijak neventilovali ven, tak jak to v play-off má být. Od prvního utkání hrál náš kapitán Tomáš Sýkora se dvěma zlomenými žebry, patří mu obrovský dík, šel až za hranice svých možností. V úvodních dvou duelech se zranil brankář Lukáš Klimeš, což vyplynulo i ze hry soupeře, když chodil hodně do brankáře. Po jedné takové situaci utrpěl Klimeš úraz pravého kolene. Kromě našich přerovských specialistů k nám dojížděl i můj kamarád doktor Holibka (významný český ortoped, působil i u reprezentace, pozn. red.).

Nevěděli jsme, jestli Lukáš bude schopen nastoupit, nakonec jsme se ale rozhodli, že vzhledem ke skvělé formě sérii dochytá. Dalším zraněným byl Marek Sikora, kterému se obnovilo zranění kotníku. Lubomír Kovařík a Jakub Ferenc měli problémy s ramenem. Michal Popelka laboroval s vymknutým žebrem. Měli jsme tam navíc i chřipkovou virózu, ta znemožnila Lukáši Chmelířovi nastoupit ve dvou zápasech, nemocný byl i Roman Pšurný a Jakub Grof.

Ta zranění vznikla po zákrocích soupeře, nebo jinak?

Vše to bylo po zákrocích soupeře. Už v prvním zápase tam byl zákrok po odpískání na Matouše Kratochvíla, který musel být dokonce několik dní hospitalizován v Budějovicích. Zranění a tvrdá hra k tomu ale určitě patří a my rozhodně nebudeme poukazovat na hru soupeře.

Zato Motor s protesty po dohraných duelech nešetřil, vy jste o něčem podobném nepřemýšleli?

Budějovice podaly protesty, po kterých jsme pak postrádali další hráče, ať už to byl Pšurný, Novotný nebo Goiš. K zamyšlení je, že my jsme také podávali protest proti některým zákrokům soupeře. Ať už to byl faul na Tomáše Sýkoru, nebo zmíněný zákrok na Matouše Kratochvíla. Vyhověno nám nebylo. Myslím si, že ani tohle nebylo posouzeno dostatečně citlivě. Ale je to hokej, hraje se na ledě.

Každopádně čtvrtfinále s Budějovicemi bylo třešničkou na dortu letošní skvělé sezony. Jak se vám líbila skvělá atmosféra?

Ve všech utkáních panovala neskutečná atmosféra. Oba tábory fanoušků byly skvělé, neslo se to ve sportovním duchu, což bylo výborné vlastně pro celou soutěž. Po čtvrtém zápase, který jsme prohráli jednoznačným rozdílem, vyprodaná přerovská aréna ve stoje děkovala za tuto sezonu a celou sérii. I za to obrovský dík všem fanoušků, sponzorům, partnerům, vedení města, prostě všem.