„Chceme, aby trenéři mužů měli možnost sáhnout po hráčích juniorky a ti aby byli platní i v A-týmu. To je náš cíl,“ říká sportovní manažer mládeže HC Zubr Přerov Vladimír Kočara.

Do jaké míry tvoříte extraligový tým juniorky z vlastních řad? Přijde hodně nových hráčů?
Zařadili jsme se mezi top kluby v České republice. Museli jsme na to reagovat, jenom s našimi kluky bychom v extralize juniorů asi konkurenceschopní nebyli. Takže se tady objeví hráči odjinud. Některé budeme zkoušet, s některými už počítáme. Šest hráčů juniorky naskočilo do přípravy áčka.

Kteří to jsou?
Ze Zlína brankář Dan Šimonů a Lukáš Zmeškal. Vloni byl ve Znojmě v mládežnické EBEL Jakub Kylnar z Vítkovic. Také Dan Indrák, který se vrací po ročním hostování v Olomouci nebo Jan Moučka ze Šumperku. Dále Martin Ryšavý, který je sice ještě věkem dorostenec, ale jako reprezentant U16 se jeví zajímavě.

A co reprezentant do 20 let Jakub Navrátil?
Kuba bude plnohodnotným členem A-týmu. Pokud bude mít áčko volno, tak může juniorce pomoci. Ale určitě to nebude o tom, že na něm budeme stavět tým juniorů. Měl by být důležitou postavou A-týmu.

Jak to bude s odchovanci, kteří se do kádru juniorky nevejdou?
Bohužel, protože tato soutěž je vlastně čtyřročníková (ročníky 2000, 2001, 2002 a tři hráči ročníku 1999 jako overage, pozn. red.), tak ne všichni kluci ročníku 2002, kteří byli na mistrovství republiky, se dostanou do kádru. Zajišťovali jsme jim hostování na celý rok. Ani Liga juniorů nebude pro tyto hráče jednoduchá, protože věkově kopíruje extraligu.

Mluvilo se o tom, že chcete do juniorky přivést zpět hráče, kteří Přerov v dřívějších letech opustili kvůli vyšší soutěži. Jak se vám to daří?
To bylo naším cílem, ale bohužel tito kluci, kteří odešli, už se stali hráči jiných klubů. Není to tak jednoduché. Takže ne u všech se tohle podařilo. Chceme, pokud zase nedojde k nějakým reorganizacím, aby nám hráči neodcházeli.

Jak tedy bude kádr juniorky vypadat? Kdo jej posílí?
Chceme dát šanci klukům, co si tu extraligu juniorů vybojovali. Uvidíme, jak to ještě bude s hráči áčka. My tady řešíme příchody ročníků 2000 a 2001. David Dobša se nám vrací z hostování v Mladé Boleslavi, Jiří Krátký hrál v loňské sezoně v Olomouci. Je tady zajímavý hráč Adam Hradil z Kroměříže, který vypadá dobře. Z Kroměříže je také Karel Holík, který loňskou sezonu strávil ve Zlíně. Ale uvidíme po čtrnácti dnech, třeba překvapí někdo z mladších kluků. Chceme být spravedliví a do sezony nastoupit s hráči, kteří si to v přípravě zasloužili. Ti ostatní půjdou do Kroměříže nebo do Prostějova na hostování, kde je budeme sledovat. Pokud se jim bude dařit, tak se třeba v říjnu nebo listopadu můžou někteří vrátit.

A co extraligový kádr dorostu? Zde počítáte hlavně s hráči z vlastních řad?
Tam těch našich kluků samozřejmě bude podstatně víc. Po odchodu Standy Svozila do Komety Brno a ukončení kariéry dalších kluků kádr vhodně doplňujeme i s výhledem na extraligu juniorů. To znamená, že když sem přichází hráči na zkoušku, tak na tom kvalitou musejí být lépe než naši kluci. Pro prvoročáky je to vždycky těžší, protože jsou tam mezi nimi i velké biologické rozdíly. Chceme i zde mít konkurenci, takže se tady prvních čtrnáct dní ukáží hráči na zkoušku a uvidíme, jaká sestava nám z toho vykrystalizuje.

Jaké jsou tedy cíle nejstarších mládežnických kategorií pro nadcházející sezonu?
Cílem bude záchrana obou soutěží. Ale pořád je to jenom sport, faktorů, které to ovlivní, bude hodně. Chceme být i nadále vnímáni tak, jak jsme nyní – jako klub, který mládež dělá dobře. Máme tady návaznost na WSM ligu, chceme, aby trenéři áčka měli možnost sáhnout po hráčích juniorky a ti aby byli platní i v A-týmu. To je náš cíl. Budeme dělat maximum pro to, abychom ho splnili. Uvidíme, co nám přinesou první týdny, první tréninky, první zápasy. Všichni se na to těšíme

Domácí přípravné zápasy juniorky Zubrů:
PŘÁT., SO 28.7. Přerov – Vítkovice 10:00
TURNAJ, SO 11.8. Přerov – Vsetín 09:45
TURNAJ, SO 11.8. Žďár nad Sázavou – Přerov 15:45
TURNAJ, NE 12.8. Tábor – Přerov 12:30
TURNAJ, NE 12.8. Přerov – Banská Bystrica 16:30
PŘÁT., PÁ 17.8. Přerov – Skalica 17:30
PŘÁT., ÚT 28.8. Přerov – Zlín 17:30