To se jim sice podařilo, šance na obrat ale zůstaly trestuhodně nevyužity a po samostatných nájezdech se radovaly hokejistky helvétského kříže z výhry 3:2.

Česko tak bude muset bodovat a nejlépe zvítězit v úterním duelu proti Finkám, chce-li pomýšlet na postup do čtvrtfinále.

„Jsme zklamaní. Je to těžká a nečekaná porážka. Mysleli jsme, že Švýcarky přejedeme. Dvě třetiny a prodloužení nasvědčovaly tomu, že bychom mohli rozhodnout. Nechtěli jsme jít do nájezdů," mrzelo hlavního kouče Jana Fidrmuce.

Poměr střel 46:15 hovoří za vše.

Domácí reprezentantky za potřebným vítězstvím hnalo 2 230 fanoušků, kteří sledovali nejprve nepovedený vstup mladých Češek do zápasu.

Herně nebylo moc co vytknout, v brance Švýcarek ale po celý zápas zářila gólmanka Saskia Maurerová.

Skóre tak otevřeli hosté z nenápadné akce ve třetí minutě. Křižný a přesný pas Sigristové od mantinelu zužitkovala přesnou střelou Noemi Ryhnerová.

Nepovedenou první třetinu Češek pak v šestnácté minutě korunovala po šťastném odrazu puku od hrazení Lisa Rüediová – 0:2.

„Nemohli jsme se prvních deset minut chytit. Švýcarky takhle hrají, dají dva góly a pak drží utkání," zmínil Fidrmuc.

Ve druhé dvacetiminutovce se prakticky hrálo na jednu branku. Bohužel pro Česko z toho ale byla pouze jedna trefa. A navíc až ve 39. minutě.

MEO Aréna si při přesilovce domácích jednohlasně žádala gól, což jí nakonec splnila tečí střely Škrdlové Aneta Cornová.

„Holky začaly bruslit, zrychlily hru. Hráli jsme na čtyři formace, což se nám vyplatilo, protože Švýcarky hrály na tři útoky. Bohužel nám nešlo zakončení. Šancí bylo dostatek, ale soupeřova brankářka nás opravdu vychytala," okomentoval trenér výrazné zlepšení svých svěřenkyň.

Ve třetím dějství pokračovala převaha českého celku. Zasloužené vyrovnání přišlo v 52. minutě. Krásný individuální průnik předvedla obránkyně Magdalena Erbenová. Času na obrat pak ještě bylo dost, šancí také, přesto se šlo do prodloužení tři na tři.

V něm se žádný z týmů neprosadil, a protože jediný gól v nájezdech padl po střele do vnitřní konstrukce branky z hokejky Rüediové, z veledůležité výhry se radovaly Švýcarky.

Český tým se tak musí skvěle připravit na poslední utkání ve skupině proti Finsku.

„S Finkami jsme prohráli teď jednou v přípravě, ale jinak jsme s nimi během tří nebo čtyř let neprohráli. Musíme hrát od první minuty a zkvalitnit hru. Půjdeme si pro vítězství. Bude to těžké, nicméně je to mistrovství světa, pokud myslíme na nejvyšší mety, musíme stejně vyhrávat," uzavřel Jan Fidrmuc.

Švýcarsko - Česká republika 3:2 sn (2:0, 0:1, 0:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 3. Ryhnerová (Sigristová), 16. Rüediová (Ryhnerová, Vallarioová), rozhodující nájezd Rüediová – 39. Cornová (Škrdlová, Neubauerová), 52. Erbenová. Rozhodčí: Zujevová (Rusko) – Čerhitová (Slovensko), Lundgrenová (Švédsko). Vyloučení: 5:2. Využití: 0:1. Diváci: 2 230.

Švýcarsko: Maurerová – Sigristová, Christenová, Capelliová, Wetliová, Bachmannová, Vallariová, Gremaudová – Zimmermannová, Schlegelová, Enzlerová – Bertaová, Rüediová, Ryhnerová – Emmeneggerová, Hänggiová, Lutzová – Andenmattenová. Trenérka: Andrea Kröniová.

Česko: Bláhová – Škrdlová, Cornová, Erbenová, Vozdecká, Pytlíková, Martinů, Zachová, Kotounová – Bucifalová, Hymlárová, Neubauerová – Machalová, Mlýnková, Exnerová – Lerchová, Kaltounková, Karlecová – Dýcková, Tomasco, Zrnová. Trenér: Jan Fidrmuc.