„Jestli je to Prostějov, Budějovice nebo Kladno, pořád jde o zápas o tři body. Samozřejmě, že u hráčů je ta vnitřní motivace větší, ale takové věci musíme mít pod kontrolou. Chceme se soustředit jen na hokej," vyhlíží derby trenér Přerova Vladimír Kočara.

Také kouč Jestřábů Kamil Přecechtěl nechce důležitost zápasu stavět nad význam všech ostatních střetnutí.

„Já beru zápasy tak, jak jdou za sebou. Pro nás to je další utkání v řadě a my se na něj připravíme jako na ostatní. Derby je spíš lákadlo pro diváky. My prostě pojedeme do Přerova udělat body, jako kamkoliv jinam," říká hlavní muž na lavičce Prostějova.

Prostějovští fanoušci ve velkém počtu

Fanoušci se nicméně již nemohou dočkat, do Přerova se dokonce údajně chystá až pětistovka prostějovských příznivců. MEO Arénu tedy čeká s velkou pravděpodobností po bitvě s Rytíři další vyprodaný mač s nezaměnitelnou atmosférou.

Poučení z porážek

Oba mančafty v posledním kole WSM ligy zaváhaly, Prostějov si před „velkým" derby s Přerovem střihl na domácím ledě generálku v podobě boje s šumperskými Draky, se kterými padl po prodloužení. Jestřábi se prostě spíš stále hledají. Vstup do sezony jim nevyšel podle představ, a když už to vypadalo, že se Přecechtělův tým zvedá, přišla zmíněná porážka od Šumperku.

„Musíme radikálně změnit zodpovědnost ve hře. Se Šumperkem jsme se v první třetině dopouštěli nedůslednosti při zakončování, stejné bylo to prodloužení. Takovým způsobem hry budeme jen těžko dělat víc bodů a my musíme bodovat v každém zápase," zlobil se prostějovský lodivod.

Přerovský Vladimír Kočara by rád poslední vystoupení svého celku na ledě Benátek hodil za hlavu. Prohra 1:5 je zatím nejvýraznější porážkou zubřího stáda v nováčkovské sezoně.

„Musíme zapomenout na poslední zápas v Benátkách, kde jsme byli opravdu horší. Chce to navázat na ty předešlé domácí zápasy, kde jsme byli lepší a díky divákům jsme udělali body," ví dobře Kočara.

Památné finále

Kromě přípravných zápasů před sezonou, v nichž se dvakrát radovali Přerované, se oba týmy naposledy střetly v památném druholigovém finále sezony 2013/2014, po kterém se radovali Prostějovští. Ti pak zvládli i baráž, a postoupili tak do druhé nejvyšší soutěže. V obou týmech najdeme pamětníky těchto bojů, nyní je však situace jiná a ve hře jsou body prvoligové.

Zubři vs. Jestřábi. Památné druholigové finále sezony 2013/2014

Zubři vs. Jestřábi. Památné druholigové finále sezony 2013/2014. Foto: DENÍK/Jan Pořízek

Jedním z přerovských účastníků druholigových bitev s Jestřáby je Jiří Goiš.

„Určitě se už těším. Těch zápasů je hodně, nemůžeme být nějak přehecovaní, musíme se připravit jako na každý zápas. Ale je to speciální, přijde hodně lidí, má přijet i hodně lidí z Prostějova. Fanoušci to určitě vnímají jinak. Už jsem tady nějakou dobu, těch zápasů s Prostějovem jsem odehrál dost a je to jiné, prostě derby," říká před napjatým zápasem útočník Zubrů.

„Tyhle zápasy každý nerad prohrává, chceme prostě vyhrát. Hlavně kvůli lidem. Bude to něco jiného než v Benátkách, kde přišlo 300 lidí. Ten zápas se nám prostě nepovedl, takže to chceme odčinit. Příští týden hrajeme dva zápasy venku, určitě chceme doma bodovat," doplnil na závěr Goiš.