„Potvrzeno! Máme v repre i na EURO 2016 svého zástupce," hrdě hlásají internetové stránky 1. FC Viktorie Přerov pěknou novoroční novinku. Nominaci nejúspěšnějšího českého kouče současnosti jednohlasně schválila valná hromada klubu.

Pavel Vrba v Přerově působil jako hráč v letech 1973 – 1979. Poté se do svého rodiště vrátil na závěr úspěšné kariéry obránce v sezoně 1993/1994. Pak už začala jeho trenérská životní etapa, která se stala ještě mnohem úspěšnější, než ta hráčská.

Ta ale rozhodně stojí za zmínku. Coby bek si Vrba zahrál i na mistrovství Evropy osmnáctiletých v roce 1982. O rok později na světovém šampionátu „dvacítek" v Mexiku už reprezentaci vedl jako kapitán. Nejvyšší soutěž kopal v dresu Baníku Ostrava, byť se jednalo o jedinou sezonu (1984/1985).

V letech 1994 – 1996 tedy působil v mateřském Přerově jako trenér. Následoval přesun do Baníku Ostrava, kde usedl na lavičku nejprve jako asistent, v roce 2003 krátce jako hlavní kouč. Do týmu pak přišel František Komňacký, který tým společně s Vrbou dovedl k jedinému titulu v roce 2004.

Dva roky strávil slavný Přerovan na Slovensku. Úspěšnou štaci na Slovensku vyšperkoval titulem s Žilinou. Rok 2008 je pak zásadním zlomem kariéry úspěšného trenéra. Začala totiž spolupráce s Viktorií Plzeň, která vyústila nejen ve dva české tituly, ale také v nezapomenutelné tažení pohárovou Evropou. Nechybělo ani měření sil se slavnou Barcelonou, AC Milán, Manchesterem City či Bayernem Mnichov.

Od roku 2014 je Pavel Vrba trenérem české fotbalové reprezentace. Tým dovedl na EURO 2016 ve Francii, v kvalifikaci za sebou nechal Nizozemsko, Turecko či ambiciózní Island. Los byl k jeho celku nemilosrdný, na český tým čekají v základní skupině Španělsko, Chorvatsko a Turecko. Vrba už ale nejednou ukázal, že se nezalekne žádného jména, budeme svědky dalšího velkého úspěchu?