„Dneska šlo všechno proti nám. Už při rozcvičení se nám zranil Rybka, který měl hrát v základní sestavě. Místo něj šel Hýbner, u nějž jsme poznali, že asi ve 20. minutě už nemůže kvůli svalovému zranění," krčil rameny trenér Přerova Jaroslav Matějíček.

S úvodním výkopem začalo v Hranicích mrholit a déšť provázel celý první poločas. I kvůli tomu skončila úvodní skákavá střela domácích na tyči svatyně Viktorky, kterou tentokrát hájil náhradní gólman Spáčil. Tomáš Čech si v předešlém kole s Valašským Meziříčím přivodil zranění.

Tyčka byla předznamenáním ofenzivní laviny, která se hrnula na přerovskou nepříliš dobře připravenou defenzivu. Do vedení šly Hranice už v 9. minutě. Marek Vyka z brejku využil výborné Nehybovy nabídky.

V 17. a 22. minutě přišly chvíle Lukáše Lasovského. Defenziva Viktorie měla obrovské trhliny, čehož Lasovský využil dokonale.

„Přistoupili jsme k zápasu laxně, chyběla mi tam hra z pevného bloku. Domácí nám dali dva góly po individuálních chybách. Při třetím gólu musíme umět reagovat na šedesátimetrovou křižnou přihrávku. Pak už bylo zameteno," přiznal Matějíček.

Jeho protějšek byl hlavně s prvním dějstvím spokojen.

„Byl jsem se na Přerov podívat na zápas s Valmezem. Přišlo mi, že po stranách měl spoustu místa, tak jsem kluky nabádal k tomu, ať přenáší hru a hrajeme po křídlech. Z toho jsme dali v prvním poločase rozhodující branky," pochvaloval si hranický kouč Rostislav Sobek.

TĚŽKÁ PREMIÉRA MLADIČKÉHO GÓLMANA

Na velký debakl to navíc začínalo vypadat, když ve 29. minutě zasahoval přerovský brankář Martin Spáčil rukou mimo vápno.

Čtvrtému gólu sice možná zabránil, následovat ale nemohlo nic jiného než červená karta. A protože Viktoriáni byli bez své jedničky, do branky šel teprve šestnáctiletý mladíček Jan Dytrych. Tomu se říká náročná premiéra mezi muži.

Dytrych si nicméně hned na úvod poradil s přímým kopem Čápa a do konce poločasu už za svá záda přesto, že jej čekalo hodně práce, nepustil nic.

Jinak tomu ale bylo po změně stran. To se do hry dostal po více než půl roce klíčový muž ofenzivy Viktorie – Michal Koutný. Je pravda, že i v deseti útočná fáze hostů s jeho příchodem ožila.

„Bylo na něm vidět, že má chuť do fotbalu. Změnila se naše útočná fáze, přišla do toho myšlenka," zmínil trenér Přerova.

VIKTORKA SE ZMOHLA NA KRÁTKÝ ODPOR

V 58. minutě dokonce snížil nádhernou střelou levačkou Tomáš Blažkovský. Na jeho trefu sice rychle reagoval aktivní Jan Nehyba, Přerované však také přispěchali s rychlou odpovědí z kopačky Davida Chudy.

Stav 4:2 nevypadal pro Viktorku tak hrozně. Domácí se definitivně uklidnili až v 77. minutě zásluhou Michala Kuchaře. Konečnou podobu dal výsledku z dorážky v závěru svým druhým gólem Marek Vyka.

„S druhou půlkou už jsem méně spokojený. Ještě jsme si řekli v poločase, že stav 3:0 může klidně znamenat, že můžeme vyhrát jen s odřenýma ušima. Dostali jsme laciné branky, ale naštěstí jsme dokázali využít některé šance. Pro příště by se nám tohle nemuselo vyplatit," upozornil závěrem lodivod Hranic Rostislav Sobek.

SK Hranice – 1. FC Viktorie Přerov 6:2 (3:0)

Branky: 9. a 88. Vyka, 17. a 22. Lasovksý, 63. Nehyba – 58. Blažkovský, 66. Chuda.
Rozhodčí: Šistík – Kotala, Vrťo. ŽK: M. Kuchař, Nehyba – Koller. ČK: 29. Spáčil (Přerov). Diváci: 210.

Hranice: Tomečka – M. Kuchař, Kundrát, Čáp, L. Lasovský – Nehyba, Kalous (81. Frydrych), Šišlák (42. Sobek ml.), M. Lasovský (59. Hoffmann), D. Kuchař – Vyka. Trenér: Rostislav Sobek.

Přerov: Spáčil – Grečmal, Bubeník, Zimčík – Koller, Vajda, Horák (30. Dytrych), Blažkovský, Hýbner (18. Dostál) – Kopecký (45. Koutný), Chuda. Trenér: Jaroslav Matějíček.

Klíčový moment: 29. minuta – Jestli byl Přerov do té doby na ručník, po červené kartě pro brankáře Spáčila bylo spíše otázkou, jak velký příděl si Viktorka odveze. Hostující brankář řešil další nebezpečnou situaci Hranic vyběhnutím až ven z vápna, míč se však po odrazu dostal k soupeři a gólman Přerovanů reagoval buďto reflexivně, nebo chtěl úmyslně míč zastavit v cestě do sítě. Tak či tak šel po ruce mimo šestnáctku předčasně do sprch. Nahradil jej teprve šestnáctiletý dorostenec Dytrych.