„Je furt lepší odehrát míč na roh, než aby vznikly nějaké zmatky. Vím, že v tom jsem nějak namočený, ale myslím, že byl čas na to, abychom si to uhráli. Taky jsme měli rohy a nedali jsme góly,“ hájil se fotbalista dánského Midtjyllandu.

Pro co však pochopení neměl, byla ofenzivní nemohoucnost. Výběr Karla Jarolíma domácí borce ve Windsor Parku ani jednou pořádně neohrozil.

„Celou dobu jsme hráli s balonem, chtěli jsme si něco vytvořit, snažili jsme se otevřít prostor, najít nějakou skulinu. Ale oni byli kompaktní a vyhrávali souboje, bohužel si za celý zápas nevybavuju, že bychom si vytvořili nějakou hezkou šanci nebo střelu. Hráli jsme jen po vápno a pak se na nás valily protiútoky. A furt se to opakovalo. Když si člověk nic nevytvoří, nemůže dát gól…“ mrzelo Nováka, který stejně jako proti Německu nastoupil na postu levého stopera.

Fotbalisté Přerova. Ilustrační foto
Viktorka se probudila na hřišti lídra. Z Lutína přivezla tři body!

Nečekal v duelu, kdy Češi potřebovali bezpodmínečně zvítězit, ofenzivnější sestavu?

„Myslím, že to rozestavení bylo ofenzivní. My jsme byli furt vepředu, minimálně šest hráčů v útoku bylo. Naopak si myslím, že když jsme byli tři stopeři, tak se mohl pravý i levý bek posunout. V tom problém nevidím,“ nestěžoval si Novák na nový post.

Na rozdíl od nepovedeného startu kvalifikace.

„Hned na začátku tam byly dvě domácí ztráty. To nás furt mrzí, protože kdybychom měli o čtyři body víc, dalo by se stále o něco hrát. Rozhodně jsme si to neprohráli posledním zápasem v Irsku. Na druhou stranu jsme věděli, o co hrajeme, ale stejně jsme to nezvládli. Každý cítí, že to hratelné bylo, bohužel za nás mluví výsledky. A ty byly špatné,“ přiznal rodák z Přerova.

Co teď? Najdou v sobě hráči na říjnový epilog v Ázerbájdžánu a proti San Marinu ještě odhodlání uspět?

„Motivace je vždycky, v reprezentaci chce hrát každý. Nedá se nic dělat, něco skončilo a zas něco nového musí začít. Myslím, že máme daleko větší sílu, bohužel jsme to nepotvrdili,“ rozloučil se s novináři Filip Novák.

Fotbalisté Kozlovic (v pruhovaném). Ilustrační foto
Vzadu s nulou, vepředu to ale nepadalo. Kozlovice z Bohumína dovezly bod